Novelltävling!

Varje år finns det flera chanser att tävla med sina alster. Var, när och hur varierar beroende på vad man skriver och vad man har lust med. En genretävling är den som SKRIVA håller i årligen. Där gäller det att skriva science fiction, fantasy eller skräck och skicka in innan 1:e september. En liten prissumma och den eviga äran utlovas vinnarna! Jag gillar att prova saker första gången (mina förstagångare) och att pressa mig själv lite, så ett tag skickade jag till alla sådana här tävlingar jag kunde hitta. Det var roligt med utmaningen att skriva något som andra skulle läsa, även om det skulle bli kort. När jag skrev novellen för Aluma nyligen var det annat ljud i skällan. Jösses vad svårt jag tyckte det var! Så, min beundran för alla som skriver noveller och lyckönskningar till alla som vill vara med och tävla!

science fiction och/eller fantasy

Det kommer säkert inte som en överraskning för någon att jag funderar över fantasy och sf som genres med jämna mellanrum (det ingår ju trots allt i mitt jobb). Det är naturligtvis inte bara vi på SF-Bokhaneln som funderar över sånt och nu har jag hittat en hel debatt om huruvida sf och fantasy kan jagas ihop under samma flagga. Justina Robson och Mark Chadbourn har gjort flera inlägg i en Babel Clash på Borders blogg (läs nerifrån och upp). Intressanta poänger på båda sidorna får jag säga. En av de saker som slår mig mest är att jag är lyckligt lottad som jobbar där jag gör. Jag har ständig tillgång till de senaste författarna, böckerna och nyheterna. Sf och fantasy får lika stora delar av hyllutrymmet. Folk som kommer in i butiken är på förhand inställda på vad de är ute efter och om det finns någon "sf är finare än fantasy för sf sysslar med verkligheten"-attityd så är jag oftast förskonad från den eller har möjlighet att bidra med min syn på saken. Visst har vi problem med genrebestämningen ibland, men det är (som flera personer i kommentarerna på tråden ovan sagt) för marknadsföringsanledningar mer än att vi tycker att en sorts spekulativ fiktion är bättre än någon annan.

Jag för egen del är glad över att det finns både rymdskepp och drakar i böckerna jag har på armslängds avstånd och det har alltid varit en fråga om att välja en bra historia för mig - inte välja ifall det är teknik eller magi som styr världen.

Varför skriva sf, och andra tankar av en mästare

Det är absolut ingen hemlighet att jag är ett stort fan av Elizabeth Bears böcker. Hennes New Amsterdam är en av de bästa steampunkhistorier jag läst, den efterföljande Seven for a Secret är inte mindre fantastisk. Hon har ett enormt projekt på gång med sin Promethean Age-serie och så skriver hon sf. Men inte bara det, hon skriver OM skrivande och om sf på ett sätt som gör mig alldeles lycklig. Nu allra senast har hon visat hur hon tänker om sf och eftersom jag håller med om det mesta hon säger så är det naturligtvis lätt att tycka att hon är ett geni. Nå, ni får gärna avgöra själva, men man bara måste hålla med när det kommer till det här:

I believe that SF is a useful and revealing narrative tool. I believe that it has applications no other genre can approach, and one of those applications is the alienation and illumination of aspects of the present that may be too buried in the noise of the world to get a good look at.

Resten av hennes resonemang är också intressant, tänkvärt och det ger en inblick i hur hon hanterar sitt författarskap. Det är spännande, gå och läs.

Varför jag och min redaktör kommer så väl överens

Min förläggare, kvinnan bakom omslaget och de ständigt hyllade svarta snittytorna (för att inte tala om redaktör för den sista omskrivningen av manus) har blivit intervjuad om hur det är att starta ett fantasy-imprint. Hela artikeln är fin men det sista stycket är vad som gör att Anna är en förläggare och redaktör att skatta högt: "Fyra böcker per år Förlagets mål är att försöka ge ut fyra böcker per år och sen successivt utöka antalet titlar. Målgruppen är både inbitna fantaster men även de som inte är vana fantasyläsare. Eller “de som inte vet att de kommer att älska det”, som Anna Henriksson själv uttrycker det. Men på frågan om vad som är drömmen med förlaget så blir Anna Henriksson lite ställd. – Drömmen är ju redan realiserad, höll jag på att säga. Men det är klart att man alltid vill nå ut med sina böcker till fler människor. Men jobbet på förlaget är som sagt dröm nog för henne. Annars är förhoppningen att folk ska läsa böckerna och gilla dem samt att genren ska få ett ordentligt fotfäste i Sverige. Inte bara för det egna förlagets skull utan även för genren i allmänhet. Alla kommer dock inte kunna vinnas över till fantasysidan. Anna Henrikssons mormor till exempel. Efter att ha tagit sig igenom Sagan om ringen ringde hon nämligen upp Anna och frågade: “Men, den här Gandalf. Är han en trollkarl eller?”. – Hon kanske inte var den rätta publiken, säger Anna Henriksson och skrattar."

Vilken dag!

Det började med en liten skrivstund och att jag mötte en deadline en dag tidigt. Sen var det dags för intervju i P3 Populär och jag blev otroligt väl omhändertagen innan, under och efter av Julia medan samtalet med Hanna Fahl var lika roligt som vanligt. Jag kom därifrån med humöret på topp och lite av en minneslucka när det kom till vad jag sagt. Förutom att jag svor i radio. Fy på mig.

Jag firade mitt första radioframträdande som författare med en ny datorväska och en mumsig lunch. Och jag hinner inte mer än tillbaka till bokhandeln förrän dagen rusar i taket! Topplistan för maj månad har kommit. Det är så man blir svag i knäna! Här, se själva: Jag vet att det är för alla de fantastiska människor som kom in på signeringsdagen och de första dagarna och sen gick hem och berättade för sina vänner. Jag är överväldigad. Och glad förstås! Och i gott sällskap!

Sen kom folk in i butiken efter att ha hört radioprogrammet, folk skickar gratulations-sms och jag fick till och med ett email med musiklänkar till steampunkmusik producerad här i Sverige (efter att ha nämnt mitt nästa projekt i intervjun).

Efter lunch fick jag en finfin recension och dessutom goda nyheter om ett uppdrag till hösten. För att inte tala om att jag blev bokad för nästa radiointervju. Som är redan på tisdag.

Och jag har fått en wikipedia-artikel. Wow.

Ja jösses. När det regnar så öser det ner!

Styxx

Mitt förlag Styxx, ett imprint under Kabusa, har fått upp sin hemsida! Den är under konstruktion men det viktiga har kommit upp - en bild på min bok, nykommen från tryckeriet. Den är så snygg så man saglar. Om jag har tur så ligger mitt första ex och väntar på hallmattan när jag kommer hem. Just nu känns det långt till klockan fem ... Man kan läsa de första två kapitlen om man vill. Och man kan få reda på vilken bok som finns med på insidan av mitt omslag - Legend! Av Matheson! Jag är i illustert sällskap minsann.

Bokklipp

Jag har två vänner som kommer ut med sina böcker i år som har gjort/fått gjort videoklipp till sina böcker. Den ena är Therese Söderlind, min klasskamrat från utbildningen, som skrivit en beroendeframkallande sträckläsningsbok om hur en familjetragedi i barndomen påverkar hur livet blir. [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=dwTHCkE9KG4&hl=sv_SE&fs=1&]

Den andre är Marcus Priftis, en av bloggkollegorna på Debutantbloggen, vars bok skulle skildras helt olika av alla som läser den. Se själva:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=k7LqsPDYs4M&hl=sv_SE&fs=1&]

Jag kan bara konstatera att jag också, likt en modebloggare, VILL HAAAA ett klipp om min bok.

Och medan jag funderar över det utropet och medan ni andra har en fantastisk söndag (utan bevis på motsatsen tänker jag förutsätta att ni har det) så är det här jag. Särskilt det på slutet.