Fantastisk måndag!

Tillbaka på jobbet igen efter skrivveckan och med huvudet mer inne i Särskild än utanför så var det lite av en omställning. Den har underlättats av att jag inom två timmar har haft a) besök av författaren Henrik Örnebring (då jag förstås passade på att skaffa hans Blodsmak och få den signerad, ta det bokköpstopp!) och b) blivit berömd för Udda verklighet inte mindre än tre gånger. Den senaste läsaren kom med det trevligaste berömmet på länge: "Du, din huvudperson, Udda, henne känner jag."

Underbart. Helt jäkla underbart att höra.

Skrivveckan börjar nu

Jag har lagt upp veckans inlägg på Debutantbloggen, inte ett inlägg så mycket som kvitter om att jag ska gå på skrivvecka nu. Det ska bli helt fantastiskt skönt och intressant. Så här förväntansfull har jag inte varit på evigheter. Jag hopas det går att kanalisera ordentligt nu. Nej vänta! Inga förväntningar. Inga krav. Bara ha roligt. Inte ens _försöka_ att ha roligt. Vad sägs om det? I övrigt önskar jag alla en glad Halloween, läs något läskigt och ät något underligt!

Föredragsdags

Nu drar jag till Gnosjö för att hålla föredrag om fantasy, urban fantasy och om Udda verklighet. Det ska blir roligt och jag ser fram emot det med skräckblandand förtjusning. Jag blev uppringd av en journalist på gratistidningen där i trakten (Finnveden.nu) och utfrågad en liten stund. Vi får väl se om det gett resultat.

Om du är där i trakten så kom förbi, det är på biblioteket i Gnosjö och det är helt gratis.

Eurocon 2011

När jag var på Swecon 2010/Condense i somras så fick jag verkligen blodad tand. Fy tusan vad det är trevligt med kongresser! Jag visste ju att jag gillade konvent, rollspelskonvent och spelkonvent har jag provat, men det var första gången för en sf-kongress. I alla år har jag gått miste om denna chans att träffa andra som gillar samma böcker som jag, prata litteratur och rymden, film och konst, mer litteratur och i allmänhet gotta mig åt att vara i sällskap som kan mer om mina genrer än vad jag kan. Jag är inte sen att erkänna mitt misstag och nästa år tänker jag gå på minst en kongress och den jag bestämt mig för så här långt blir Eurocon 2011 i Stockholm den 17-19 juni. Hur skulle man kunna hålla sig borta när Elizabeth Bear kommer? Helt rätt, det går inte. Jag ska dit och få min Seven for a Secret signerad

om det så är den sista signaturen jag får! Ian McDonald och John-Henri Holmberg ska också vara där, men jag säger bara: Elizabeth Bear!

Bestäm dig nu, gör som jag och förboka din plats på nästa års mest spännande sf-händelse. Om du är under 26 så är det dessutom gratis.

Längre mässrapport

Jag är hemma igen och efter tre nätter i egen säng börjar jag närma mig normaltillstånd igen. Det var inte mässan som sådan som var jobbig, det var att jag sov i 20-minutersryck hela nätterna. Främmande säng, intrycksöverdos, nya ljud på rummet och det eviga brusandet från mässan, nervositet inför de olika momenten - det kan ha varit vad som eller allt kombinerat. Hursomhelst har jag inte repat mig förrän nu. Hur var det då undrar ni? Det var galet! Lysande och vansinnigt samtidigt! En bokcirkus i ordets sanna betydelse, som en karneval, ett tivoli och en marknad. Jag var helt nöjd med att bara gå omkring och titta på alla montrarna, böckerna och höra snuttar av samtal och föredrag hela tiden, men jag hade också turen att kunna gå in på ett större seminarium och få sitta ner lite och lyssna på en röst i taget.

Det kändes annorlunda att ha en anledning att vara där. Jag är inte säker på om den känslan kom av att jag skrivit en av böckerna som såldes där eller ifall den kom av att jag hade programpunkter och kände att jag bidrog till det hela - men det kändes annorlunda. Jag gjorde mitt bästa för att utnyttja de fördelar jag hade av namnbrickan - jag gick på föreläsningar och fikade i vip-loungen - men det finns en begränsad mängd saker man hinner med om man samtidigt ska jonglera egna tider att passa och vänner man vill träffa, för att inte tala om det digra monterprogram som fanns. Ett ögonblick jag verkligen uppskattade var att sitta på golvet vid ett av caféerna (för alla borden var upptagna), med gamla och nya vänner medan mässan pågick i bakgrunden, och dricka mitt te och bara vara.

Alla goda saker är tre: Oksanen är om möjligt ännu snyggare i verkligheten än vad hon är på bild. Ajvide vet vem jag är och ska läsa min bok, han har vänner som gillar den. Inger Edelfeldt har ritat vampyrtänder i min kopia av Skuggorna i spegeln.

Och köpstoppets enda undantag har utnyttjats till max: att få köpa böcker om jag närvarar vid en signering av författaren. Jag hade med mig min egen kopia av Lilla stjärna och av Skuggorna i spegeln men utöver den skaffade jag faktiskt så många som fem böcker vid signeringstillfällen. Lift av Hanna Wikman och novellsamlingen Skamlöst, båda ligger på syskonförlaget Charlie by Kabusa; Dödvatten av Lars Krantz, som jag nu har en superfin teckning i som signatur; Sofi Oksanens Utrensning, och med den följde också ett dubbelsidigt uppslag i Svenska Dagbladet av den tjusiga Oksanen medan hon signerar just min bok; och slutligen har jag min väninna Karin Tidbecks novellsamling Vem är Arvid Pekon? med en värmande hälsning i.

Oavsett hur kul det än var med alla de andras signaturer så slår det verkligen inte att få en signerad bok av en vän som man följt på vägen mot utgivning, genom det roliga och det jobbiga.

Mina två föredrag gick bra, om jag får säga det själv. Men ännu roligare var det att träffa nya och gamla läsare vid signeringstillfällena. I SF-Bokhandelns monter (A02:42, passande nog) blev jag dessutom intervjuad. [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=YQwH0RVB-Dk&fs=1&hl=sv_SE]

Allt som allt var det spännande, utmattande och jag kan knappt vänta till nästa år. Men för att få samma upplevelse då måste jag se till att faktiskt ha en bok till vid det laget. Lämpligt att nämna att jag går på en full veckas skrivtid nu då, eller vad säger ni? Har ingen aning om hur mitt bloggande kommer att se ut under den tiden, men twitter lär jag väl hålla på med ändå. Där ska finnas lite bilder från mässan också, om man gillar sånt.

Bokmässan!

Nu är den här och jag är på plats! Jag har haft en fin dag och njuter av varje liten sak som inte är som det varit förut. Så många nya förstagånger att göra. Jag har varit på ett stort seminarium (Sofi Oksanden - insert fangirl squee - talade om sin bok Utrensning och om att skriva om övergrepp under diktaturer), på ett litet seminarium (Jo Salmson pratade om fantasy som verklighetsspegel) och båda gick jag in på med min namnbricka (också känd som psycic paper för de invigda). Jag fick en bok signerad av Sofi Oksanen, sprang på en massa bekanta och avslutade dagen med mingel i förlagets monter. Där fick jag se den nya Legend av Richard Matheson och på förstasidan finns en bild av min bok. Jag blev ännu gladare över det än vad jag blev av att ha omslaget till Legend längst bak i min bok. Jag flinade som en galning. Visst, jag fattar att man inte förväntas vara så kvittrig över sådana saker men det känns precis som jag trodde - roligt och nytt och lite mer på riktigt än författarskapet känts på sistone.

Vill man se bilder så finns en del på twitter och jag hoppas på att fylla på under resten av mässan. Men så här långt kan vi väl konstatera att jag roar mig!

Veckans inlägg: Bokmässeuppvärmning!

Veckans inlägg på Debutantbloggen är uppe och jag fortsätter med mina förberedelser inför årets bokhögtid. Dagens djupa funderingar gäller vilka böcker av vilka författare jag ska släpa med mig för att sen smyga omkring mellan utställningsmontrarna i jakt på en signatur. Edelfeldt är självskriven, men vilken bok?! Jag kan ju inte ta med mig alla jag gillat. Ack och ve.

Karaktäristisk

Jag har pratat om Ur avgrunden tidigare, ett bloggromansprojekt som ligger precis i min genreförälskelse (Malmö med extra allt) och jag älskar projektet. En del av projektet som kittlar fantasin mer än andra är möjligheten att få en egen karaktär inskriven i historien, för ynka 100 kr. Jag kunde inte motstå, särskilt inte när det var så mycket lovecraftianska influenser och min egen stad och allt. Så jag skrev in mig själv. Nene Ormes, bokhandlare och ockultist, är nu en karaktär i Ur avgrunden och i kapitel 13 är hon med för första gången. Jag är helt exalterad. Och örhängena som nämns i första meningarna är de här. Olyckligtvis äger jag inte dem, men man kan ju drömma. Eller få dem inskrivna för mitt alterego i alla fall.

PS: Den författare som fick mig att välja en variant av mig själv som karaktär var Murasaki Shikibu och hennes historier om Genji där hon skrev in andra personer vid hovet på deras begäran. Jag har sedan dess funderat över hur det skulle kännas att vara en karaktär i en bok.

Rocky Magasin

Nya Rocky är ute i butikerna och någonstans i den finns det ett tjusigt dubbelsidigt uppslag med your's truly. De hade förstås en duktig fotograf, Andreas Pastor, att ta bilderna. Så jag tycker att jag är rätt tjusig, at a certain angle in a certain light, trots allt. Om jag lyckas få några av bilderna lägger jag upp dem här, men tills dess tycker jag att ni ska skaffa tidningen och läsa den fina intervjun gjord av Billy på Beneath a Steel Sky.

Litteraturbaren - en kort rapport

Jag har lagt upp veckans inlägg på Debutantbloggen, och det handlar inte helt oväntat om Litteraturbaren. Resten av veckan har handlat om att komma tillbaka till jobbet efter semestern, men Litteraturbaren var ett andningshål i det. Jag fick träffa Johan Theorin! Det var fantastiskt trevligt och han är en så rolig person att jag blev helt avväpnad så fort vi sågs. Vi hade inte så vansinnigt gott om tid innan det var dags att kliva upp på scen, men det fanns tid att ge honom min bok och få mitt ex av Skumtimmen signerad. Efter samtalet, som jag minns som roligt och lyckat med en glad och uppmärksam publik, åt vi middag och drog skrönor en stund till innan bussen gick tillbaka till Malmö. Allt gav mig en champagnebubblighet i kroppen.

Jag har haft en förbaskad tur med mina möten med etablerade författare. Justina Robson var otroligt trevlig och Johan Theorin fortsatte samma stil. Jag kan bara hoppas att min tur håller i sig.

Bildbevis säger ni? Här:

Har jag berättat om SydCon 2010? Inte?!

Som jag skrev i förra inlägget (och som möjligen kan läsas ut av mina inlägg runt den tiden) så var det galet mycket precis innan semestern. Det var så vansinnigt mycket att göra att jag missat att plussa för ett uppdrag jag har om en månad - ett riktigt hedersuppdrag - jag ska hålla ett litet föredrag på SydCon 2010! När jag flyttade till Malmö var SydCon den stora grejjen varje sommar. Ibland ordnades det i Lund och ibland i Malmö men det var jäkligt roligt varje gång jag var där (ah, nostalgiska minnen om Körsbärsträdgården). Nu är det ett par år sen jag var på SydCon senast och ett par år har det dessutom inte varit något konvent, men i år blir det av. Från den 20:e till den 22:e augusti ska det spelas spel och umgås i Malmö och som en programpunkt ska jag prata om att skriva fantasy i malmömiljö. Det ska bli riktigt roligt! Jag återkommer med tid när jag har fått schemat.

En blick på programpunkterna i övrigt ger bland annat beslutsångest över vilka rollspelsscenarion man vill vara med och spela. Jag menar - vem vill inte spela skräckäventyr i ett igenbommat hus? Eller få nostalgiöverdos av ett scenario i D&D-anda från -84? Eller göra tidsresor? Eller Fading Suns? Eller In Nomine?

Jag får fundera lite. Men ni ska inte fundera, ni ska bara anmäla er!

Slutet är här. Och ändrad tid.

Jaha, det var det det. Semestern över. Det har varit en så galet upptagen vår, och vintern innan dess var inte att leka med den heller och hösten som bara bestod av arbete och omskrivningar. Nog längtade jag efter ledigt alltid och när jag under flera nätter i början av semestern drömde att jag var försenad till saker (konstant försenad, med andan i halsen) var det inget snack om att den kom lägligt nu. Sen har vädret varit förtrollande! Tropiskt nästan. Jag är glad att det är mer sommar kvar nu när jag går tillbaka till jobbet igen. Jag ser inte fram emot att stå och se cykelstråket av folk dra förbi med solstolar på pakethållaren och badkläderna på under de vanliga - men det kan vara värt det för den där eftermiddagsglassen på Davidshall eller den ljumma promenaden hem om kvällen. Kanske ett kvällsdopp vid T-bryggan.

Nå, jag har annat roligt att se fram emot. Som Litteraturbaren på torsdag. Tiden har blivit ändrad till kl 20.00 och om man vill åka från Lund så är det förmingel med musik på Lunds Bok & Papper innan bussen går ut till Dalby. Jag har fått veta att förbokning av biljetterna är att rekommendera. Det görs på nummer 046-20 00 06 och de kostar 150 kr.

Semestern må vara över - men sommaren är det inte!

3 nyheter från författarfronten

Sommarnumret av Aluma (#7 - 10) är ute - för er Malmöbaserade finns den att köpa av er lokala försäljare och för alla andra går den att beställa på Alumas hemsida. Det finns en novell med lite bakgrundshistoria till Hemming i den. Om man inte har något annat för sig på torsdag kl 19.00 så har jag ett tips - Litteraturbaren håller till på Dalby Gästis och Johan Theorin ska ha ett estradsamtal med Niklas Törnlund där, och jag är uppvärmningsakten.

Precis innan semestern hade jag den stora turen att bli fotograferad av en riktigt trevlig och rolig fotograf, Andreas Pastor, för att inte tala om det roliga samtalet jag hade med Billy inför artikeln i Rocky, den kommer ut den 27:e juli.

Radio FTW!

Inte nog med att jag faktiskt klara de av att lyssna på hela inslaget om Udda verklighet (där jag bekänner barndomshemligheter och sjunger fantasyns lov), imorgon ska mitt sommartwitter läsas upp i samma program också! Jag är otroligt nöjd med produktionen av dagens inslag. Sara var en rolig intervjuare, ljuden och klippningen är rolig och textuppläsaren har en väldigt behaglig röst. Allt är bra med andra ord. :)

Här är länken för dagen, och imorgon mellan 10-12 någon gång ett sommartwitter.

Swecon

Jag har haft en magiskt fin helg. Swecon/Condense gick av stapeln i helgen och det var en otroligt trevlig upplevelse. Jag har aldrig gått på en sf-kongress förut och så här efteråt kan jag bara sparka mig själv för att ha låtit bli! Det må vara den första jag har besökt, men det kommer verkligen inte att vara den sista. Jag träffade Justina Robson (författare till Quantum Gravity-böckerna, bland andra) och en hel hög med andra intresserade, intelligenta och supertrevliga människor. Vi pratade böcker, filmer, tv-serier, genrens framtid, andra delar av genren (det var länge sen jag tänkte på radiopjäser senast, men det är ett roligt medium) och jag blev intervjuad. Till höga skratt erkände jag att jag inte hittat rätt port när tv-killen skulle filma och sen en diskussion med publiken om ifall man skulle välja att gå in genom porten eller inte.

När det väl var dags att åka hem igen fick jag och Justina med oss våra fina porslinskoppar i present. Jag tänker använda min som en sporre att skriva fortare och bättre och det är säkerligen inte bara inbillning att teet smakar bättre i den!

Röster om kongressen:

Åka i Landet Annien verkar också ha haft trevligt (och skriver snälla saker om mig).

De finska gästerna verkar också ha roat sig och har lagt upp en rapport på Partial Recall.