Dagen före den stora dagen

Imorgon är det dags. Släppet. Jag har mjukstartat med en recension i Smålandsposten och med att få se bilder på min bok i det vilda, i andra bokhandlar. Men i SF-bokhandeln i Malmö har den sk hårt släppdatum. Den kommer inte att säljas förrän imorgon och det sammanfaller med recensionsdagen. Så jag kan vara nervig inför båda samtidigt, på ett organiserat och komprimerat sätt. Jag har förberett mig så gott det går. Hela lunchrasten idag tillbringade jag med att försöka hitta min favoritpenna på någon av stans bok- och pappershandlar. Till sist hittade jag den på Matton, framgång! Nu har jag en hel hög, för framtiden. Först lär jag leta recensioner. Jag lovade mig själv för länge sen att inte läsa recensioner längre för det gjorde tråkiga saker med min skrivlust, men jag tror inte jag kan hålla mig. Man vill ju veta att någon läst! Jag får kanske be en vän eller maken att vara recensionssåll åt mig. Hursomhelst lär det vara kvickt överstökat och sen ger jag mig på det personliga fixet. Jag vill ha en slätstruken blus, jag har köpt en ny fluga för dagen och jag ska ta med mig klänningen för kvällens framträdande till butiken och byta om där. Jag har också lovat kollegorna champagne som tack för det fantastiska stöd de gett mig under de gångna två åren, så den får jag inte glömma.

Sen ska jag vara på SF-bokhandeln kl 12-18.30 och träffa de som vill träffas och skriva i vad böcker folk vill att jag ska skriva i. Kom förbi och säg hej om ni ändå är i krokarna! Beundra de två Turning Torso byggda av mina böcker som mina kollegor gjort i fönstret.

Sen blir det en snabb bit mat och ombyte för att vara fin och mätt till mitt livs största framträdande: Författarsamtal och boksläpp i S:t Petri på Malmöfestivalen! Det börjar 21.00. Har man inte haft chans att skaffa sig boken under dagen så finns den där på kvällen också. Och jag har med mig penna, jag lovar.

Om ni inte är här men ändå vill se och höra vad som händer så finns det andra chanser. Jag har för mig att TV4:s lokalnyheter och Sydnytt skulle ha ett litet inslag om boken och släppet, så det lär väl sändas imorgon. När jag hittar länkar så lägger jag upp dem.

Tack alla för glada tillrop och stöd här på bloggen och på facebook, det känns som en blandning av en tävling och julafton nu när man ska gå och lägga sig inför den stora dagen. Jag är nervös och uppspelt samtidigt. Om min kamera funkar bättre imorgon (den valde dagen att lägga av) så kommer jag att lägga upp bilder, troligen på instagram där jag är 'lindorm', facebook eller twitter, för den här bloggens bilduppladdning är inte den lättaste att hantera. Håll tummarna för mig, eller kom och hejja på!

Kom och träffas!

EDIT: Uppdaterad med länkar och lite mer information. De närmaste veckorna bjuder på en mängd saker för min del. Det är så många att jag tänkte samla alla på ett ställe:

Den 17:e augusti släpps Särskild och jag har blivit ombedd att göra en signering i SF-bokhandeln i Malmö. Jag kommer att vara där från kl 12-18.30 så det finns gott om tid för de som vill att komma förbi och skaffa sig en bok och prata lite. Särskild börjar på första dagen av festivalen, så vad kunde vara lämpligare än att börja läsa den på första dagen av festivalen? (här är facebookeventet)

Har man inte möjlighet att dyka upp under den tiden så misströsta inte, jag har nämligen den stora glädjen (och helt enorma stoltheten) att meddela att jag kommer att medverka i Malmöfestivalens program! Fredagen den 17:e, kl 21.00 kommer jag att prata om böckerna, om mitt Malmö och om skrivande med Rebecka Eriksson på S:t Petri. Det kommer att finnas möjlighet att skaffa sig en bok där istället om man vill. Jag kommer också att utmana alla att se på festivalen med de säras värld i åtanke och skicka bilder eller beskrivningar till oss. (här är facebookeventet)

Skulle man sen inte ha haft tillfälle alls under den 17:e så kan man istället komma och träffas och prata på festivalens avslutningsdag, den 24:e augusti, även det i S:t Petri och även det kl 21.00. Det är också tillfället då vi visar upp resultatet av utmaningarna under veckan. (här är facebookeventet)

Och skulle man vara fast i huvudstaden under veckan så kan man istället komma till PUNKTmedis den 27:e augusti, där jag deltar under en kväll med mängder av intressanta punkter. Såhär står det på deras facebookevent:

18.00-19.00 Har du en zombie-, fantasy- eller science fiction-historia i byrålådan? Kom och pitcha din manusidé för förlaget Styxx Fantasy! Speed dating på max 5 minuter mellan förhoppningsfulla författare och förlag. Hämta nummerlapp i informationsdisken från 17.45. 18.00-20.00 Apart Förlag presenterar och säljer de fyra volymer av den tecknade serien "Walking Dead" som hittills kommit ut på svenska. Dessutom kommer det finnas tillfälle för dig som önskar att bli porträtterad som zombie! 18.30 Författaren Nene Ormes berättar om sin senaste roman, ”Särskild”, fortsättningen på den urbana fantasy-romanen ”Udda verklighet”. Den utspelar sig i Malmös andra värld och ”skildrar vår nutida verklighet, fastän mer fantastisk.” 19.00 I gamla tiders Sverige fanns en rik folktro rörande varulvar. Ella Odstedt bok ”Varulven i svensk folktradition” från 1943 publiceras i dagarna i nyutgåva. Malört förlag berättar om våra förfäders föreställningar om människor som förvandlas till mordiska rovdjur.

Det verkar bli intensivt i slutet av månaden. Jag kan knappt vänta!

Plötslig skrivlust

Står på jobbet och packar upp (bland annat min pocket! wohoo, jag har en pocket!) och lyssnar på Writing Excuses när de har med Jonathan Maberry (närmare bestämt det här avsnittet) och han kom med en skrivövning. "Skriv första sidan till en steampunkversion av Alice i Underlandet." Och jag blev kär. Det är boken jag vill läsa. Helst nu. Jag bryr mig inte om att det är gjort, att mashups är gammalt eller att Alice har återfötts hundra gånger. Jag vill läsa den och nu, just nu, vill jag dessutom skriva den.

Jag ska försöka hålla mig och kanske vara närvarande på jobbet istället. Det är ju trots allt det jag är här för. Men lunchrasten är min egen.

Maberry var inbjuden att prata om hur man undviker att bli lagd i ett visst fack som författare och han hade intressanta åsikter om det. Han har ju onekligen skrivit en hel del olika saker själv.

I radio imorgon

EDIT: Här är länken till mina minuter i etern. Imorgon ska jag medverka i Morgon i P4 och jag blev just uppringd av dem för lite inledande frågor. Det kändes avgjort underligt att prata om en ny bok. Jag inser att jag vant mig vid att prata om Udda verklighet men att det inte betyder att jag är van att prata om mitt skrivande utöver den. Nå, jag gillar ju radio så det kommer förhoppningsvis att gå bra. Håll tummarna för mig!

Ifall någon vill lyssna så är det 8:40, Morgon i P4, radio Malmöhus.

Podcast - Writing Excuses

Jag har pratat om podcasts tidigare och jag är verkligen inte först med att sjunga deras lov och har fått fina tips på nya podcast förut (Oskar och Åka, jag tittar på er) men det har blivit ett stadigt inslag i mitt liv på ett sätt som det inte var förut. Jag har dem i mobilen, på datorn hemma och på jobbet när jag packar upp böcker. Det är både vilsamt och roligt att lyssna på någon annan som pratar om saker man gillar. Min senaste lyssningsbinge är Writing Excuses. En podcast om skrivande och skrivtekniker med bland andra Brandon Sanderson och Mary Robinette Kowal (som är stående medlem från säsong sex). Varje avsnitt är 15 minuter (lite drygt) långt och det är alldeles lagom. Jag kan påbörja och avsluta en uppgift utan att behöva gå ifrån eller pausa det. Varje avsnitt innehåller ett boktips och en skrivövning, och även om jag inte faktiskt skriver efter övningen (är ju oftast på jobbet) så står jag och tänker på hur den skulle kunna appliceras. Jag gillar skrivövningar.

Har ni några favoritpodcasts? Något jag inte får missa? Bokrelaterade gärna, men jag är öppen för andra förslag också.

Recensionsexemplar av Särskild?

På tal om allvar: på torsdag skickas de första recensionsexen av Särskild ut. Det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot att andra ska få läsa. Ifall du recenserar böcker på ett eller annat sätt så finns det möjlighet att få boken av förlaget! Skriv till eva.jakobsson@kabusa.se eller red@styxxfantasy.se och fråga. Särskild har släpp- och recensionsdag den 17:e augusti.

Det känns som om jag kommer att hålla andan från nu till då. Jag har ju bara mitt debutsläpp att jämföra med och fjärilarna i magen är helt och hållet relaterade till det. Läskigt och underbart samtidigt.

En månad senare

Efter ett tag i New York blev det uppenbart att den uppkoppling jag kunde hitta inte ville samarbeta med bilduppladdning via wordpressappen i telefonen så jag höll mig till instagram med dubbletter i tumbler och på twitter. Men nu är jag tillbaka på jobbet på allvar (det har gått en hel vecka) och jag har lyckats ta mig ur jetlagen från resan (det var intressanta dagar innan det började jämna ut sig), väskorna är undanpackade och jag sitter och sorterar bilder och anteckningar från resan. Det var en underbar resa att göra, varje dag fylld av saker som var nya eller märkligt bekanta men ändå inte hemvana. Om jag tar mig samman kanske jag kan sätta ihop någon sorts beskrivning av det hela, eller åtminstone längre bildinlägg. Förutsatt att jag kan komma över känslan att ingen ändå bryr sig om vad jag gjort på semestern. Jobbet är som vanligt, i butiken har inget hänt förutom att sommarrusningen är igång och mina kollegor räknar ner till sina respektive semestrar (jag gick först). Jag har tillbringat första veckan med att skriva texter till höstens nyheter-katalogen. Det är min absoluta favoritarbetsuppgift och den har den här veckan varit förgylld av en liten hund som varit på besök. Med henne i knäet medan förstod jag verkligen varför så många författare har djur som sällskap medan de skriver. Man blir på sin post och blir vänligare inställd till texten dessutom. Eller så var det bara jag som inbillade mig för att jag var yr av jetlag. Hursomhelst.

Det är också en månad kvar till Särskild kommer, en vecka kvar till den kommer från tryckeriet och en vecka tills förläggare och andra är tillbaka från sina semestrar. Det innebär att min nådetid är en vecka till. Sen kommer fjärilarna att bosätta sig i magen ett par månader. Jag hade lovat mig själv att börja på ett nytt projekt innan Särskild nådde läsare, så jag inte behövde vara så upphängd på den gamla boken utan kunde tänka på den nya istället, men jag satte sista kommat precis innan jag reste och jag har inte skrivit många sidor medan jag var borta (alla goda föresatser till trots). Igår läste jag igenom de sidor jag skrapat ihop tidigare, mina gamla plotplaner och mina gamla karaktärsblad men det känns väldigt föråldrat alltihop. Jag kan inte förstå varför jag ville börja historien där den börjar och jag vet inte om jag gillar vart den var på väg. Det var inte så jag mindes det. Så det är bara att börja om. Men det tar emot. Önskar jag var mer lagd åt novellhållet och kunde göra något kortare innan. Jag inbillar mig att det vore trevligt.

NYPL

20120614-114127.jpg Biblioteket, det man menar när man pratar om New Yorks bibliotek, är verkligen vackert! Jag passade på att stanna en stund, sitta vid mässingslamporna och de tunga träborden på plats 727 för att skriva lite. Men jag har för lite tid här för att stanna särskilt länge, så det är snart dags att fortsätta promenera och försöka ta in stan.

Åconrapport, bättre sen än aldrig

Det har gått en vecka sen Åcon5 och jag har tillbringat den veckan i säng eller soffa med en överjävlig förkylning, så jag beklagar bristen på rapport. Nu: bot och bättring! En av fördelarna med att vara sist med att rapportera är förstås att det redan finns en del att läsa och en del bilder att titta på. Johan och Maria på Tystnad har till exempel skrivit rapporter och gjort bildrapporteringar (här och här), det finns en på storify och det går att använda #åcon5 på twitter ett tag till i alla fall.  Åka har pratat om den och Karin Tidbeck har sagt sitt, har vi tur kommer Tero (en av arrangörerna och den som hade hand om hedersgästen) att berätta mer om sin upplevelse senare, likaså Bokmalen. Det finns säkerligen fler och om jag hittar dem ska jag fylla på. Men nu över till min:

Vi var tre entusiastiska författare som gav oss av från Malmö med skrivblocken under armen och chokladen i högsta hugg. Första biten av resan lades på att planera ett framtida gemensamt projekt. Vi tog tåget till Stockholm där sen våldgästade Glorybox-Sara, blev behandlade som besökande dignitärer och pratade strunt hur länge som helst. Det i sig blev inte problematiskt förrän dagen efter då vi förväntades stiga upp kvart i alldelesförtidigt och ta oss till färjan. Och färjan sen. Jösses. Det är något väldigt nära helvetet att lyssna på skvalmusik, live-muzak och hockeyreferat kombinerat med sockerhöga barnskrik och casinomaskiner. Nästa gång blir det hytt, sanna mina ord.

Mariehamn var däremot förtjusande och skärgården ut ur Stockholm och in på Åland var helt bedårande. Vi kom fram på torsdagen, checkade in, fick våra namnskyltar och gav oss ut i jakt på kaffe och choklad. På kvällen var det en Squee-panel där folk diskuterade saker de verkligen gillade och Linda Meleys Castle Waiting nämndes av flera, samt tv-serien Middleman och Shirley Jacksons We Have Always Lived in the Castle. Jag har satt alla på min 'att göra'-lista. Spuee-panelen var modellerad på SF Squeecast, den podcast som Cat är med i månadsvis, och precis som med panelen är podcasten trevlig just för att det handlar inte om att dissekera saker utan att hylla något på sakliga men känslomässiga grunder. Jag har lyssnat på alla SF Squeecast-sändningarna och Cat talade sig så varm om Medea the Sorceress av Diane Wakoski att jag faktiskt köpt ett ex. Jag läser poesi. Frivilligt. Det är den typen av inflytande det har att tala sig varm om något.

På kvällen gick vi och såg en specialvisning av Iron Sky, som var 'Allå, 'allå, 'emliga armén fast med nazister på månen. Mycket trevlig biograf i gamla 30-talssalonger och en mycket trevlig publik att se den med.

På fredagen började jag med att följa med på en chokladresa till ett litet chocolaterie i det gamla posthuset i Ekerö och det var fantastiskt gott, skönt att komma ut och röra på sig och roligt att se något annat av Åland än bara Mariehamn. I bussen pratade vi bland annat mardrömmar och underliga drömmar i stort. Jag har haft min beskärda del av underliga drömmar den senaste tiden, de flesta om odöda djur. Fråga inte. Jag har ingen aning om varför.

Jag deltog inte i provningen utan satt och preppade för hedersgästintervjun med Cat Valente. Ja, det var ju därför jag kommit dit och det var den stora grejen med hela resan. Cat jagskojarinte Valente! På riktigt! Jag är full av häpnad och beundran inför hennes skrivande och Palimpsest har varit en av mina favoritböcker de senaste åren. Inte bara min förresten, den har ju vunnit priser och blivit omtalad och listad bland de bästa av de bästa av personer med större tyngd än mig, men ändå! En favoritförfattare på plats! Resan var också färgad av att jag läste hennes novella Silently and Very Fast under resan.

Hedersgästintervjun gick bra tycker jag. Hon är väldigt lättpratad, svarar roligt och jag var så förberedd man kan vara med ett sådant uppdrag. Hon är helt galet produktiv, om ni inte kollat in hennes produktion ännu så är det läge nu, och det speciella med henne är att hennes historier ligger så nära hennes eget liv att det var svårt att separera dem. Jag kunde inte skilja hennes verk från hennes egen livstidslinje utan vi kryssade fram mellan de punkter som lett till de senaste verken och hon berättade för oss om sina föräldrar som var inom teatern, om hur hon återberättat samma historia om och om igen som lite flicka för att försöka hitta sanningen mellan de olika versionerna, om hur hennes resor färgat hennes text och om hur hennes klassiska utbildning omsluter hennes skrivande samtidigt som hennes fascination för folksagor är källan i skrivandet. Hon berättade om sina ryska svärföräldrar och sin svärfamiljs berättartradition, om sin kärlek till Maine och den lilla ö hon bor på, om hur hennes barnbok The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making (eller Fairyland, ifall vi vill vara informella) blev till, som kapitelbok på nätet där man kunde donera vad man ville, och hur den tog henne igenom en svår ekonomisk period. Hon nuddade vid priserna hon nominerats för och priserna hon vunnit, hon nämnde hur hon anklagats för att försöka smyga in poesi i fantasyn (oh no!) och hur hennes liv ligger nära Snövit. Sen avslutade vi med att tala om hennes decopunk-bok som jag ser så mycket fram emot.

Hon var rasande trevlig och jag är väldigt tacksam för att jag fick chansen att göra intervjun. Jag hoppas att andra hade lika mycket ut av det som jag.

Fredagskvällen avslutades med en besynnerlig frågesportspanel som jag blev rekryterad till. Den hette Never mind the Buzz Aldrins och gjordes i lag. Jag hade Cheryl Morgan och Åka i mitt lag och det var tur, för ensam hade det aldrig gått. Den eminenta lekledaren var Ben, redaktör på Enhörningen. Traditionellt så är det tydligen rejäla fester på kvällarna på Åcon (jag misstänker att det gäller alla kongresser, men här är det något förväntat) och den första festen innehåller en tradition jag missade: att måla en ung man. Som i kroppsmåla. Årets färg var lavendel. När festen flyttade ut i korridoren och jag blivit väckt av den ett par gånger gick jag ut och sällade mig till skaran. Då fick jag beskåda den lavendelblå mannen, hänga med Kontrasts kongressledning och se gryningsljuset över skärgården innan jag gick till sängs igen. Mycket trevligt.

På lördagsförmiddagen gick damerna och jag till kafé Svarta katten och satt och skrev ett par timmar. Vi hade gjort oss förtjänta av det tyckte vi. Jag är så spänd på att få sätta igång med nästa skrivprojekt att det är tramsigt rent!

Resten av lördagen var full av paneler. Jag var med och pratade om den svåra andraboken, Karin T var med och pratade om postmodernism i fantasy, sen höll hon i ett samtal om sagor i fantasy som Karin W satt med i panelen på och de var båda med och pratade om kvinnoroller i fantasy. Dessutom hade Cat sitt hedersgästtal och det gavs möjlighet att ställa frågor, hon berättade om sin arbetsdag, om sina framtdia planer, om Edinburgh.

Och om man inte är övertygad om hennes förtjusande kvaliteter än så kan man läsa här.

Lördagen avslutades med en frågesport även den och även denna gång blev jag rekryterad att vara med. Det var Just a speculative fiction minute! som gick ut på att publiken valde tema, nyckelord och i viss mån handling, lekledaren avslutar med en fullständigt vansinnig titel och sen skulle en ur panelen (Eemelie, Cat och jag) berätta på en minut vad det var för verk det handlade om. Cat gjorde ett lysande Bonsai Kitten Manifest och Eemeli berättade ytterst minnesvärt om en skyttegravserotika med extra lera och fordon. Om jag förstod publikreaktionerna rätt så var min bergmaneska diskbänksrealism med relationsproblem och zombietentakler mitt eget bidrag till kvällen. Jag inser att jag inte återberättar det bra nog, men det var faktiskt helt galet roligt!

De tre musketriserna gick och la sig tidigt (berättade jag att Karin T gav oss tillnamn för att skilja på Karin och Karin? Inte? Nå, vi hette Slaktaren, Dräparen och Stryparen under resan) eftersom vi började hemfärden sjukt tidigt dagen efter. Om det var några fler kongressäventyr så skedde de utan oss.

Åcon var en sjuhelvetes trevlig upplevelse!

Det var förstås trevligt att sätta fötterna på Centralen också, men det hade eventuellt mer att göra med de 13 timmarna på resande fot, färjan och tåget hem. Och sen blev jag som sagt sjuk. Även det en kongressupplevelse, talar folk om för mig ...

(bilder har dykt upp efter hand på min tumblr och mitt twitter)

Adjö Åland

Det har varit en sjukt trevlig upplevelse att besöka Åland och Åcon. Hedersgästen var bortom trevlig, panelerna var intressanta, lekarna var roliga och promenaderna bjöd på vackra hus och fin utsikt. Jag missade det rituella målandet av en ung man men fick chans att beskåda resultatet när korridorsfesten väckt mig. Om man inte kan hålla emot så får man ju sälla sig till dem. Jag fick inte heller tillfälle att prova åländsk sushi men det kommer förhoppningsvis fler tillfällen.

Bilderna kommer som bildposter istället.

Slut för dagen

20120518-232654.jpg Det har varit en jättefin dag på Åcon5 och jag är så glad att jag hade chansen att komma hit! Dagens uppgifter har inkluderat plötsligt inhopp i en frågesport av förvirrande men underhållande slag samt hedersgästintervjun med den förtjusande och lättpratade Cat Valente. 50 minuter gick alldeles för fort, jag hade gärna haft en halvtimme till. Bara hennes Palimpsest hade varit ämne för en egen halvtimme, minst!

Imorgon har vi ränksmideri, skrivtid, tre paneler och minst en promenad att göra, så det är bäst att jag avrundar den här dagen.

Hoppas er helg bjuder på något nytt, eller i alla fall något mysigt!