Dödslinje om två timmar

Med två timmar till godo skickade jag in mitt redigerade manus till min redaktör och nu kan jag knappt tänka för att formulera en mening ens. Jag säger som Nick Cave: there was so much more I could've done if they'd let me. Med dem menar jag då antingen mina hjärnceller eller mina karaktärer.

Tackochlov är det en redigeringsomgång kvar så ifall briljanta idéer slår mig innan manuset kommer i retur har jag alla möjligheter att göra något åt det då.

Nu: duscha, diska, packa och sen planet till Bryssel!

Öronmask?

Har i en halvtimme nu försökt komma på den svenska motsvarigheten till engelskans 'earworm' om en låt som inte slutar gå i huvudet. Nå, i väntan på att det ska slå mig så kommer här låten: [bandcamp track=2450185300 bgcol=FFFFFF linkcol=4285BB size=venti]

Den är fin, jag lovar, och det är nog inte alla som får rader som "A disembodied arm, dragging you down the stair" som tuggummi i huvudet. I vilket fall som så är det värt det, den kanske knuffar ut The Picard Song som jag haft de senaste dagarna.

Wordcount

I det här stadiet av redigering så räknar jag inte ord alls, det känns inte lönt eftersom jag stryker och skriver till i ungefär samma mängder, istället räknar jag sidor mellan mig och slutet. Och så räknar jag timmar mellan mig och deadline (fredag förmiddag, ifall ni vill sympatisera med mig). Men när jag skriver ny text räknar jag ord. Jag gillar att känna att det går framåt och jag vill ha ett kvitto på att jag försökt varje dag, om det så bara är ett par hundra ord. Eller bara hundra ord. Det verkar vara rätt vanligt att räkna ord, eller sidor, under första utkastet. Jag tycker att jag ser det precis överallt på bloggar och twitter, men jag har aldrig sett en sammanställning av en författare som så nära liknar min egen produktion som Holly Blacks. Hennes dagskvoter för Black Heart (som jag just läst ut, en mycket bra serie för övrigt) ger en hopp om framtiden. Det känns befriande att se någon annan som också producerar lite text per dag. Ifall ni också vill bli uppmuntrade så finns hennes How I wrote Black Heat och How I Wrote Doll Bones. Hon är heltidsförfattare och blandar småskrivande hemma med skrivresor där hon har en högre produktivitet. Som de flesta andra jag känner (och känner till) som skriver så har hon svårt att hålla helg. Det går i ett tills det är något yttre som kliver in och sätter stopp, som sjukdom eller storhelger eller, i hennes fall, arbetsresor.

Nå, de här sidorna kommer inte att redigera sig själva. Bäst jag återgår till dem. Jag tror att jag har bestämt hur jag vill göra i framtiden med mina magiska artefakter, vilket betyder att jag kan redigera klart den här scenen nu. Eftersom det är jag så går jag efter den mest logiska lösningen. Vi får väl se om den faller folk på läppen.

Man vet att man skriver fantasy när ...

Man vet att man skriver fantasy när man lägger hela kvällen på att pyssla med ett magisystem för att man bestämt sig för att en person har en maigisk artefakt. Jag menar, om det finns magiska saker så måste jag veta hur de kommer till, vad det är för slags, vad de kan göra, vem som gör dem (om de går att tillverka), hur länge de håller, om det kräver aktivering, hur lång räckvidden är, vem som kan använda dem, när de kan användas och om det finns nackdelar. Nackdelarna är i sin tur föremål för ovan kriterier. När sen allt detta är bestämt så måste jag se över den här historien, den här karaktären, den här scenen och igen göra valet att ha med magiska föremål eller inte. Och om jag gör det så måste jag gå över mina framtida planer på historier och bestämma för dem också. För finns det ett föremål så finns det flera.

Bah. Och de som inte vet bättre säger att fantasy är lätt att skriva för det är ju bara att hitta på.

Suecica Astrum Erratus Praemium

Jag har blivit nominerad till ett pris, till Suecica Astrum Erratus Praemium 2012, tillsammans med bla värdiga kandidater som hela SF-bokhandeln och tv-serien Äkta människor. Om man är medlem på Star Trek Database så får man rösta. Kolla in kandidaterna och gör ett val. Jag är lite tagen faktiskt, den enda rimliga reaktionen på det här är förstås att brista ut i sång:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=X6oUz1v17Uo&w=640&h=480]

och förstås:

Hungerspelen

Jag älskade böckerna och det är alltid lite läskigt att se en filmatisering av något man tyckt mycket om - men jag hade sett trailern innan jag läste böckerna så Katniss i mitt huvud såg ut precis som den på film från början. Det underlättade förstås. Med böcker med så mycket intern monolog, de är skrivna i första person presens och handlar mycket om vem man kan lita på när systemet är korrupt, så var jag lite fundersam till hur de skulle översättas till duk. Det gick bra. Många tystnader, många bilder på händer, många signifikanta blickar - allt det är lättare att dechiffrera ifall man läst böckerna - men det fungerar! Att Katniss inte vet ifall Peeta talar sanning eller ifall han kommer att förråda henne senare, det ligger under ytan men pratas inte om.

En annan sak som var riktigt trevlig var att det var så lite stämningsmusik i den. Jag brukar bli riktigt störd när en känslomässigt intensiv scen plötsligt ska tonsättas från ingenstans. Så var det inte alls här.

Sen är det något speciellt med att se en film på bio. Den stora duken, det omslutande ljudet, det är på plussidan - de prassliga påsarna och tjejen bredvid mig som åt och öppnade sin toblerone en liten foliegnisslig remsa i taget eller de som inte klarade av tystnaderna under känslomässiga scener, det är sånt man får ta. Har jag hört.

Capitol City motsvarade mina förväntningar också. Jag är glad att de översatte extrema bodymods till extrema kläder istället. Det har en viss känsla av 1700-tal över sig och det ser ändå väldigt, väldigt modernt ut. Som en catwalk-show från någon av de stora modehusen.

Jag gillade den. Jättemycket. Katniss och Peeta spelas av två otroligt duktiga skådespelare och jag kan säga redan nu att jag kommer att se den igen.

Kongresser och podcast

Lyssnar på podcasts från SF Squeecast om allt möjligt. Intressant och insatt från några av genrens mest spännande namn om några av genrens mest spännande företeelser. Och lite grann som att sitta i ett av deras vardagsrum och lyssna när de pratar med varandra, opolerat och ärligt. Nu är de sista detaljerna klara för två av årets kongressbesök. Det blir Åcon (17-20/5) och Kontrast (3-5/10).

Åcon har den fantastiska Cat Valente som hedersgäst och jag håller på att välja vilka böcker jag ska släpa med mig för signering. Hon har gjort makalösa böcker och är en lysande stilist, hon är också trevlig och rolig på Squeecast (se ovan).

Kontrast har många hedersgäster och de är alla värda att åka till Uppsala för, tillsammans borde de vara oemtotståndliga: Sara Bergmark Elfgren & Mats Strandberg, Joe Abercrombie, Peter Watts och Kelly Link.

Båda har anmälningarna öppna, vad väntar ni på? Och ni vet väl att om man betalar sin medlemsavgift i god tid så ger man arrangörerna chansen att använda de pengarna till roliga saker man får uppleva? Inte? Nu vet ni.

Cumberbatch och Keats

För att det är för lite Cumberbatch mellan Sherlock-säsongerna: [youtube http://www.youtube.com/watch?v=TdphtMWjies]

Varsågoda. (via laziestgirlintown som sa: "OK, this is Benedict Cumberbatch reading Ode to a Nightingale by John Keats. Since I’m just flailing, I’ll quote one of the comments from Youtube: “His voice is like a jaguar hidden inside a chocolate-covered cello lined with soft, diamond-incrusted velvet.” That’s pretty much spot on.")

Arbetspaus

Jag tog en arbetspaus, dvs jag jobbade i butik och pausade från manuset en vecka. Det var säkert nyttigt - två-tre insikter som jag inte haft tidigare dök upp när jag prismärkte böcker och rättade till hyllor - men det hade den oväntade effekten att jag nu ögnar manuset med viss förskräckelse. Det som ska fixas känns plötsligt så väldigt mycket större och svårare än vad det gjorde för en dryg vecka sen. Det här är anledningen till att jag inte gillar att låta bli att skriva, jag får för mig att det är så svårt och krångligt när jag ska börja om. Men, i gladare toner, kan jag påminna folk om att The Hunger Games har biopremiär  till helgen! Jag ska gå och jag är så taggad att det inte finns en gräns för det! Men bioupphetsningen är inte över efter Hungerspelen, det finns Prometheus att se fram emot sen! Astronautarkeologer, yrket jag önskat mig hela mitt liv.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=HHcHYisZFLU]

... även om det verkar vara lite i farligaste laget.

Igång igen

Jag fick goda nyheter i fredags - redaktören är glad i mitt manus! Hon menar att det nu går att se slutet på processen och jag blev så lättad att jag blev yr. Det är förstås en massa arbete kvar, men det jag var oroligast för (att jag skulle ha missat någon stor struktursak för att jag haft huvudet för långt in i texten för länge) var tackochlov bara hjärnspöken. Jag är glad att tidsplanen verkar hålla och ska göra mitt förbannade bästa för att det ska fortsätta vara så. Särskild är planerad att släppas till Malmöfestivalen. Under lördagen firade jag att jag inte kunde göra något alls med manuset (det låg i posten) med att besöka en signering av Johanna Koljonen och Kim W Andersson som båda har nya fina, blanka och spännande album ute. Johannas Oblivion High och Kims Alena inhandlades på SF-bokhandeln här i Malmö (tillsammans med Kims Love Hurts som finns på bokrean, jag hade lånat det ex jag läst tidigare och passade på att rätta till den missen). Det är ljuvligt att känna att man har rätt att slappa och kan läsa andras verk utan dåligt samvete. Det tillståndet ändrades abrupt på måndagen.

Ett tjockt, brunt kuvert landade på hallmattan strax innan elva. Klockan elva ringde jag redaktören för manusmöte. Klockan tjugo över ett la jag på. På eftermiddagen fick jag de utskrivna kommentarerna från redaktören med en försiktig förfrågan ifall det kändes bra. Ja, vad svarar man? Det är klart att det känns bra, jag är exalterad över att manuset nu kommit så långt att vi alla tre är nöjda med min historia (inte bara förläggare och redaktör utan jag också) och jag är galet glad i att vi kommit till "fixa till och strama upp"-fasen (eller 'blingandet' som min redaktör sa)!

Men som vanligt i det här stadiet så behöver jag en dag eller så då jag surar. Det är inte över något speciellt, det är bara en allmän försämring av humöret som kommer av att få saker kritiserade i flera timmar. Det spelar ingen roll att jag är taggad samtidigt, jag behöver ändå en dag att justera min mentala inställning till saker. Jag småstädar, slösurfar och skrotar runt.

Idag tog tiden jag lagt undan till sånt slut. Idag började jag göra bok av det här manuset: rätta alla fel, ta bort alla ställen där jag använt samma ord för många gånger, där jag missat en bisats som var väsentlig, alla dubbla mellanslag och annat som jag inte behöver tänka på hur jag ska ordna. Jag tror jag behöver ett par dagar till det innan jag är helt beredd att ge mig i kast med de större sakerna - som att jag glömt bort att inte alla har min myt- och legendbakgrund och kanske behöver en förklaring på somliga saker, eller att ändra tempot i ett par scener genom att byta ord till andra med annan laddning. Det ska bli roligt, jag både vet och känner det, men jag behöver ändå den här startsträckan.

Läst och älskar: Sarah Monette

Det har gått en vecka sen jag lämnade in manus och det här välsignade tillståndet - mellan inlämning och kritiken - drar mot sitt slut. Under veckan har jag skrivit brev, sovit och läst. I princip uteslutande. Och den bok som rockat mest är den här:20120228-221918.jpg

Sarah Monette skriver noveller som gör mig grön av avund! Varje historia är en skymt av en annan värld och hantverket är utsökt! Jag är ett stort fan av hennes bok The Bone Key så jag trodde jag visste vad jag hade att vänta, men det var en helt annan upplevelse. Hon inte bara håller hög standard genom hela, hon har ett unikt perspektiv och växlar stil också.

Hon får mig att vilja bli bra på noveller. Hälften så bra räcker.

Dödslinjedagen till ära

Så, igårkväll gick mitt manus iväg till förläggare för bedömning och om det anses vara något att jobba med så går det till redaktören. Ja, jag är nervös. Spelar ingen roll att jag vet hur mycket tid jag lagt på det eller hur mycket bättre det är jämfört med mina tidigare försök på samma manus (jag skickade in upplaga 4.5 nu, för dem som räknar med därhemma). De senaste veckornas mardrömsfyllda nätter (jag drömmer mycket livliga mardrömmar när jag är stressad, det tror jag att jag sagt förut?) har förstås fått mig att fundera på varför jag gör det här egentligen och det har spridit sig som vågor på vattnet. Så min mans kollega skickade den här länken till honom, att visa för mig för att muntra upp mig. Och jo, nog är det så alltid: Arbetsannons - har du det som krävs för att bli författare? 

Mitt i allt det här har jag förstås också funderat en massa på min skrivprocess, i vild förhoppning om att det kommer att leda till en förutsägbarhet i arbetet så att jag kan planera in fullständiga psykbryt, självförtroendesvackor och arbetstoppar och maximera min textproduktion därefter. Eller i alla fall göra livet lite lättare för mina nära och kära (som alla ställt upp likt superhjältar!). SvD skriver om en sammanställning av kända författares skrivprocess, det är så att man vill läsa. Men min senaste tid skiljer sig markant från deras utsaga - jag har haft skrivkollegor över på skrivstuga i vardagsrummet flera dagar. Det har gjort skillnad. Mindre slösurfning, mer direkta svar på frågor, färre tillfällen av fullständigt stillastående och många intressanta diskussioner om allt som har med skrivande och språk att göra. Karin, Karin och Therése, tack!

Nu ska jag gå på Hollandia, äta tårta och svara på fina brev som jag fått under månaden. Det är fortfarande en vecka kvar (lite drygt) av Month of Letters. Skriv något fint till någon!

Dödsmarsch-pausfilm

Sista dagen innan dödslinjen så det blir pausfilmer idag också. Själv startade jag morgonen med Phineas & Ferb, flingor och kaffe och kommer att vara klistrad vid datorn till sent ikväll. Det finns alltid saker kvar att göra verkar det som. Alltid. My work is never done. Osv i all oändlighet. Hursomhelst, leranimerad superhjältepausfilm till er! (Tack Nathalee för länken!) [youtube http://www.youtube.com/watch?v=P1Ak7ZMIh74]

Manusmissöde

Det där som inte får hända under dödsmarschen hände. Jag fick lite oroande meddelanden under slutet av gårdagen, felmeddelanden när jag tryckte cmd+S för att spara. Datorn påstår (och jag vill mena att den ljuger) att jag har för många fönster öppna och så får jag välja på att göra en säkerhetskopia innan jag stänger några. Så då gör jag det, stänger min browser (det enda andra öppna fönstret) och kollar mitt dokument. Jodå, det såg ut att funka. Senare på dagen händer samma sak, jag trycker spara och stänger. Men den här gången stänger jag alltihop och startar om datorn, det skulle ju vara jobbigt om jag var tvungen att sitta med en hel hög nya kopior att sortera igenom. Datorn omstartad - säkerhetskopiorna finns ingenstans att få. Jag gjorde en dropboxkopia vid lunch, men det här var kl elva på kvällen. Paniken sätter in, scrollar igenom dokumentet - och nu tar vi ett ögonblick och funderar på var i processen jag befinner mig. Det är där man ändrar, lite här och där, lägger till en scen, skriver om en dialog, ändrar en markering (jag har dem i fyra olika färger och två typsnitt för att tala om vad jag ska göra med dem), det är inte arbete det är lätt att spåra - och inser att det finns färgmarkeringar kvar jag var säker på att jag tagit bort, anvisningar jag var säker på att jag följt upp. Sen hittar jag platsen för den stora scenen jag skrev, den som tog hela eftermiddagen. Den finns ingenstans (och jag har tryckt cmd+S flera gånger under den tiden). Till sist hittar jag den plats där problemen tydligen uppstod, mitt i korrigeringen efter ett betaläsningsdokument. Det är bara det att jag kan inte komma ihåg allt jag gjort efter det.

Gårdagen slutade inte lysande, om man säger så. Nu neurossparar jag på sticka och dropbox, och i mappen där det hör hemma. Någon av kopiorna måste väl ändå överleva. Så ska jag bara ta igen gårdagens arbete också, ovanpå det som var planerat för dagens 12-timmarsarbetspass.

Och jag drömde att jag somnat i en grotta och taket trillande ner över mig, jag kvävdes långsamt till döds utan att kunna röra ett finger. Nej, jag behöver ingen hjälp att tolka den. Men den är i alla fall bättre än de senaste nätternas drömmar om djurbarn som dör utan att jag kan rädda dem trots att jag försöker. Och den om zombiefågelungarna i mina blomsterlådor. Och den om ... Jag har tre veckor av oavbrutna mardrömmar att dra från men fågelungarna är ändå den underligaste, vi kan sluta där.

Stolt nörd

En dag då man använder Potter-verse i daglig konversation, muntligen eller mailledes, är en bra dag. (måtte det fortsätta vara en bra dag, jag behöver en bra dag ...)

Och för de som undrar - den snabba versionen av Potterböckerna (den består ENBART av SPOILERS, you've been warned):

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=qAtWruM0CJc]

En 3847-ords-skrivdag!

Jag är inne på upploppet inför dödslinjen. Fem dagar kvar. Idag skrev jag om hela slutet och det tog hela dagen, men fan vad nöjd jag är! 3847 ord senare är jag matt, har ont i händerna och känner mig konstig i huvudet. För att ge er något att relatera till - i vanliga fall skriver jag strax under 1000 ord på en dag. Lediga och bra dagar skriver jag kanske 2000. Kanske. Så jag är rätt nöjd med det också. En sådan skrivdag finns förstås skildrad även i bilder:

Skrivkurs i fantasy och sf på distans

För den som funderat på att gå en skrivkurs men inte vill göra det på heltid, inte bor i närheten av sådana kursmöjligheter (i det här fallet Malmö med omnejd), för den som vill skriva sf och fantasy i gott sällskap med en lärare som brinner för sitt ämne och är svårligen duktig och pedagogisk - då är det här chansen! Distanskurs i Att skriva fantasy och sf med Karin Tidbeck.

Till alla som funderat på att skriva men behöver draghjälp för att komma igång - vad väntar ni på? Här finns draghjälp att få!

Pausbilder

Är mitt uppe i redigering-omskrvining-nyskrivning av Särskild version 4.3 och har således inte hjärna över att vara varken intelligent eller trevlig. Men jag har en massa bilder från det fantastiskt trevliga Nördcafét som jag och Karin Tidbeck hade glädjen att medverka i. (Karin som för övrigt precis har lagt sitt nya manus till färdig-högen och som jag ska få lov att läsa njutningsfullt så fort jag är klar med mitt eget - det är bara att gratulera henne! och mig!) Bilderna ligger på Nördcaféets facebooksida, jag ska fråga fotograferna ifall jag får använda en bild eller två här. Tills vidare har vi länkar:

Charlotte Frantzdatter Johansen: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.349593161726174.90261.100000264802941&type=3

Esben Hjorth: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150621654611093.443556.540386092&type=3

FormDesign Center: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.269627716435610.63424.193933254005057&type=3