Laddar

Imorgon blir det boksamtal i Lund med Adrian från Studiefrämjandet och jag laddar genom att läsa bokmässerapporter från alla möjliga håll. Jag älskar bokmässan. Att få chansen att träffa författarna bakom sina favoritböcker, upptäcka nya favoriter, driva omkring och lyssna på föredragen i montrarna, klämma på den nya utgivningen, gå på de stora seminarierna, prata med andra som är där för böckernas skull. Jag har alltid haft roligt på mässan och betraktat det som en av årets stora höjdpunkter. Förra året var min första mässa som utgiven och det var naturligtvis en större höjdpunkt än tidigare.

Men i år stannade jag hemma, vilket visade sig vara tur med tanke på hur förkyld jag varit. Om jag åkt hade jag eventuellt startat en epidemi medan jag släpat mig zombielikt längs gångarna. Det hindrar inte att jag vill ta del av mässan, även om det blir genom andras bokmässerapporter. Jenny Milewski och Sara BE har skrivit ett par trevliga iakttagelser och från Saras kan man klicka sig vidare till ett par andra.

Tv och föredrag

Goda nyheter! Först: Stefan Ekman, sf-pecialist extraordinaire och doctor i fantasy, håller ett föredrag i Kristianstad den 27:e, 18.30-20.00 på Regionsmuseet. Han är en lysande föreläsare, väldigt insatt och har alltid spännande saker att säga. Den här gången ska det handla om artificiell intelligens, hur vår verklighet påverkar den nya science fiction-litteraturen. "Och den fråga som ständigt väcks är: hur ser en värld ut där vi inte längre skapar tänkande varelser till vår avbild utan utifrån våra behov? Utgör den intelligenta tekniken ett hot mot oss – eller är den vårt sista hopp?" Det är gratis inträde.

Sen något för alla dem som inte kan komma till Kristianstad:

Utbildningsradion ska sända programmen de spelade in på Eurocon, imorgon (den 22:e) kl. 16.00 på Kunskapskanalen, och sen läggs de upp på UR:s Play-sida på nätet.

 

Ingen bokmässa men väl bokprat

Det blir ingen bokmässa för mig i år. Sakers natur har konspirerat mot mig och resultatet blev att jag uteblir. Men det finns chans att träffas, prata böcker, ställa frågor och hänga med andra bokintresserade ifall man är i Lund den 28:e september. Studiefrämjandet har bjudit in mig att prata som uppstart för deras bokcirkelssatsning. Så missa inte det! Eftersom den enda länk jag hittar är ett facebookevent så kommer alla detaljerna här också:

Studiefrämjandet i Lund Fabriksgatan 2 19:00-22:00

"Dags att värma upp in för bokhösten. Studiefrämjandet Lund bjuder in till ett samtal med författaren Nene Ormes som berättar om sitt författarskap, boken "Udda verklighet" och kommande projekt. Vi undersöker också intresset för bokcirklar i alternativgenres. Scifi, fantasy, cyberpunk, vampyrer etc. Inget är för obskyrt eller konstigt. Ta med dina vänner eller kom själv. Alla är välkomna!"

Ömsom regn ömsom solsken

Det har varit en underlig dag, väderleksmässigt. Strålande sol och klarblå himmel ena ögonblicket, bara för att öppna sig och hälla ner vatten i hinkvis nästa. Gärna medan solen fortfarande lyser in under molnkanten.

Det sker någonting med färgerna i sådant här väder. De blir fylligare. Jag tycker att det mesta är vackrare också. Det är svårt att vara nedslagen när vädret både gråter och skrattar med en.

Hursomhelst. Som synes har jag börjat om på Särskild. Det är alltså inte den tredje bokens andra kapitel utan den andra bokens tredje inkarnations andra kapitel. Det är inte så bistert som det låter, det är rätt befriande faktiskt. Även om det får mig att tänka på vädret.

Oh Orson no!

Om du vill behålla dina villfarelser om att Orson Scott Card är en vettig människa, sluta läsa nu. Fortfarande kvar? Då så.

När jag var ung, riktigt ung, sådär så jag fortfarande trodde att science fiction var Asimov och Det var en gång i rymden, då gav en vän mig Enders Game att läsa. Jag blev hänförd. Den var fantastisk. Den är faktiskt en av de få böcker jag läst upprepade gånger sen jag fyllde femton (det var ungefär då jag började förstå hur många böcker det fanns och hur lite tid jag skulle ha på mig att läsa dem och det var bäst att jag skyndade mig). Jag älskar Ender. Han är fantastiskt beskriven, rymdstationen han bor på är också den lysande skildrad och hans kval, ack hans kval! De är utsökta. Nå. Snabbspola fram ett par år (ok då, många år) till år 2008 då jag får veta mer än vad som var nyttigt om Orson Scott Card. (jag kommer inte att länka, det är bara att googla gubben så får ni mer än ni vill till livs av hans religiösa åskådning och hans inställning till sina medmänniskor)

Mannen är förryckt. En förryckt homofob dessutom. Jag kände det som om han med varje fientligt uttalande trampade på och smutsade ner alla mina minnen av Enders Game. Det tog flera år för mig att hantera att en av mina favoritböcker är skriven av en man som kan säga sådana saker, vara så hatisk och världsfrånvänd. Jag är inte helt säker på att jag har lärt mig hantera det än faktiskt.

Idag fick jag veta vad hans senaste bok handlar om och den finns recenserad här. Jag har inte läst boken, det ska tilläggas i rättvisans namn, men jag har inga som helst anledningar att tro att recensionen inte stämmer. I den finns en länk till ett tal OSC hållit som är ett utmärkt exempel på hans retorik och åsikter i övrigt. Den påstår sig vara en avslöjande och upplysande återberättelse av Shakespeares Hamlet där (och nu citerar jag ur recensionen):

"Old King Hamlet was an inadequate king because he was gay, an evil person because he was gay, and, ultimately, a demonic and ghostly father of lies who convinces young Hamlet to exact imaginary revenge on innocent people. The old king was actually murdered by Horatio, in revenge for molesting him as a young boy—along with Laertes, and Rosencrantz, and Guildenstern, thereby turning all of them gay."

Det finns, gudarna vare lovade, de som bemöter detta med finess och humor. Jag gläds åt att kunna presentera Scott Lynchs svar.

EDIT: Subterranean (förlaget till boken som startade den här posten) har svarat på mailen. Väldigt balanserat och välformulerat.

Helgen över

Helgen var ägnad åt Kristianstad Bokfestival. Det var förtjusande väder om än lite kyligt och jag har inte varit i Kristianstad på evigheter. De håller på med någon form av renovering (tack och lov ska de inte riva allt) av rådhuskvarteret vid stationen som jag blev stående och tittade på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag gick en sväng på stan, skaffade en av Burmans böcker på ett supertrevligt antikvariat och drack en kanna te på Teapot innan jag tog mig bort till biblioteket. Där speed-dejtade jag publiken i tio minuter och pratade om min kärlek till Malmö som verklig och fiktiv stad, om urban fantasy och vad jag vill ha av en historia och om Udda verklighet för de som inte läst den än. Folk var smickrande uppmärksamma under tiden och kom med frågor efteråt och önskar att jag tagit med mig fler böcker eftersom de var efterfrågade. Kvällen avslutades med ett mingelparty för arrangörer och gästande författare. Jag hade förmånen att prata med besökande från Kuba och Island förutom de svenska. De spännande diskussionsämnena varade hela vägen ner till Malmö.

På lördagen åkte jag tillbaka till Kristianstad (Det går tåg direkt från Malmö och det skånska landskapet är distraherande vackert. Som vanligt.) för att vara sällskap åt Sara BE (of Cirkeln fame). Hon hade ett par timmar innan och efter sitt föredrag och vi gick en sväng på stan för att kolla in bokborden (jättestor bokloppis över hela stan) och pratade skrivande, läsande och så många olika delar av författarskapet vi hann med under tiden. Dagens stora överraskning var när en tjej kom fram till oss och frågade om min autograf. Jag hade sett henne tidigare (hon var steampunkklädd och väldigt fin) och då hade hon hållit i Cirkeln så jag trodde hon ville prata med Sara, men nej, det var mig hon ville träffa! (Miriam, om du läser det här, det var trevligt att träffas och grattis till novelltävlingsvinsten igen!) Det är vansinnigt roligt att höra av läsare, jag är inte alls säker på att folk fattar vad det betyder för den som skriver. När jag nu säger 'den som skriver' menar jag främst mig. Det är förbaskat förmätet att tro att jag talar för alla andra som skriver, men de allra flesta jag pratat med verkar vara överens om att det är det sista steget som är den största poängen – det att nå läsare. Det håller mig intresserad i min egen text långt efter att den blivit mer ett jobb än ett nöje, långt efter att jag skulle ha slutat jobba med den om det bara var för min skull. Hur roligt det än är att skriva så är det (för mig) roligare att bli läst. Att få veta att någon dessutom gillat vad de läste är underbart!

Söndagen lade jag på att träffa Bitches United och fortsätta samtalet om text och bransch. Det är spännande och upplysande att höra så många sidor av en sak som på ytan verkar vara samma. Alla som tror att det finns ett enda sätt att förhålla sig till texten, vara författare eller en enda väg till publicering skulle bara höra våra samtal. Eftersom en av tjejerna är skrivpedagog dessutom gick jag därifrån med ännu mer övertygelse om att jag är på rätt väg med mitt manus. Alltid en skön känsla.

Så var vi då framme vid idag. Måndag. Ösregn, buggande facebook, fridag, anteckningar. Alltsammans har gett mig en underbar början på min skrivvecka.

Läslycka: N. K. Jemisin

Efter diskussionen över hos Sara på Glorybox så var jag förstås tvungen att ge mig på Jemisin. Hennes första, The Hundred Thousand Kingdoms, skaffade jag innan semestern, släpade med mig till Rom och tillbaka utan att faktiskt läsa en endaste sida. Nu var det alltså mer än läge. Och gissa om jag var lycklig att jag gjorde det! Den är sjukt bra. Den är sådär bra att man vill fortsätta läsa, fast man ska gå upp tidigt, fast man egentligen är sömnig, fast man borde äta sin frukost och komma iväg till jobbet, hellre än att träffa vänner på lunchen och hellre än att se klart tv-serien som höll hela ens uppmärksamhet bara dagen tidigare. När den var slut blev jag bedrövad av att inte vara kvar i världen längre. Det var ett tag sen jag blev så uppslukad av en bok och beundrade den på så många sätt att det kändes som om jag återupptäckt något i den uppslukande upplevelsen. Jag kastade mig över den andra boken i samma värld, The Broken Kingdoms, och blev återigen tagen. Hon kan sina saker den där Jemisin, inget snack.

Diskussionen hos Sara gick ut på ifall det var en paranormal romance eller inte. Jag skulle säga, såhär efter att ha läst ut de båda, att det är det inte. För min del krävs det att det finns något normalt för att det ska kunna vara paranormalt. Det krävs en del som är som vår värld och en del som inte är det. Jemisin har byggt en helt egen värld, en uppenbar fantasyvärld med kontinenter, krig, gudar, stadsskick, traditioner och språk som inte är som vårt. Det är inte en fråga om att göra en övernaturlig spegling av vår värld, det här är hennes egen skapelse, alltså kan det inte vara paranormal för mig (eller för butikens klassifikationssystem heller för den delen). Romans däremot, det finns med. Romantiken är en viktig del av berättelsen men det är kärlek som är det viktigaste, inte själva uppvaktningen och kringspelet. I mitt tycke gör det inte det hela till en romansbok. En romantisk bok, visst, men inte romans (eller romance, för de hugade).

Vad Jemisin gör med sin kärlekshistoria är att lägga grunden till en myt, att visa hur en kärlekshistoria som går till legenderna skulle se ut. THTK känns som en grekisk gudasaga fast berättad med mer inlevelse och med ett mycket vackert språk. Om den varit satt i vår värld hade den haft känsla av American Gods eller Sandman, men nu var det en egen fantasyvärld och det gjorde den ännu bättre i mina ögon. Hennes sätt att blanda perspektiv, återblickar, återberättande av legender och sagor med historien så som den utspelar sig var väldigt fint gjort. I andra boken är det ännu snyggare upplagt med en huvudperson som är blind. Fantastiskt skrivet.

Jag ser verkligen fram emot att läsa den tredje delen i serien, The Kingdom of Gods, som kommer ut i oktober. Jag har bokat ett exemplar redan och spekulerar i vilka grepp hon tänker använda för den. Jag är mer intresserad av det än av vilken kärlekshistoria det kan tänkas röra sig om, och det är inte ofta jag säger det om romantisk litteratur, något som jag låter vara ytterligare ett inlägg i diskussionen kring boken.

Kristianstad Bokfestival

Edit: Det verkar råda skilda meningar om programmet - det har funnits två som cirkulerat - men min tid är tillbaka på det som står i Bokfestivalens program, 16.15 alltså! På torsdag börjar Bokfestivalen i Kristianstad och på fredag gör jag mitt framträdande där. 16.15 på Caféscenen. Om ni är i närheten och har lust att komma förbi så skulle det vara ytterst trevligt! Jag ska prata om hur det är att skriva fantasy i en vardaglig miljö. Hoppas på att se er där!

Bokfestivalens program

Jag är lite missnöjd över att jag missar Carina Burman på torsdagen. Hon är lite av en idol och det hade varit roligt att få mitt ex av Den tionde sånggudinnan signerat. Ett av de tre ex jag äger i alla fall ... Eh. Jag inser hur det låter, men den är underbar och jag köper den när jag hittar den på antikvariat. Man vet ju aldrig när den inte går att hitta längre och jag skulle vilja ha en extra, eller ge bort den. Nå. Hursomhelst. Jag kommer inte att kunna gå, men jag ska vara där på lördagen också, ifall ni ser mig får ni gärna säga hej.

Jag fattas fortfarande två av Burmans böcker, Hästen vid porten (tredje delen om Eutanasia Bondesson) och biografin över Fredrika Bremer. Jag håller utsikt efter dem, men än så länge ingen lycka.

Genrediskussioner

Över hos Sara på Glorybox diskuterar vi paranormal romance, fantasy, hur böcker som skrivits av kvinnor tas emot och lite annat - kolla in om det är er grej. Min ståndpunkt är att jag inte skyr en bok på grund av den genrebenämning den fått. Genrer är till för att sätta böcker i hyllor eller sälja in dem till bokhandlar eller till äventyrs forska om dem. I övrigt är det ett klumpigt verktyg som inte ensamt är anledning nog att välja eller välja bort en bok att läsa.

Åka frågade var jag/man hittar böcker som är bra inom genrer man inte provat förut och jag säger som till kunderna i butiken - man frågar, man chansar och man bygger sig en uppfattning om vilken sorts rekommendationer man kan ta från olika personer. För mig är det en väldigt interaktiv sysselsättning att välja böcker och jag har hittat pärlor inom alla genrer som jag troligen inte skulle ha plockat upp om jag inte gått på rekommendationer.

Hursomhelst. Samtalet fortsätter borta hos Sara.

Tillägg: The Hundred Thousand Kingdoms som startade Saras tankegångar sätts hos oss på SF-bokhandeln under fantasy. Inte för att vi tycker att några av våra genrer är överlägsna andra utan för att vi kategoriserar den typen av historia som just fantasy och inte paranormal romance. Bara för att en fantasybok innehåller romans så gör det inte den till en självklar paranormal romance-bok, det krävs mer för att det ska bli en paranormal romance, pr har höga krav precis som andra genrer. När det kommer till att vara bekväm med sitt läsande så har jag inga problem alls med att stolt proklamera att jag läser chicklit utan att skämmas och jag läser romans utan att skämmas också. Varför skulle jag? Jag skriver urban fantasy utan att skämmas, och enligt Elizabeth Bears sammanfattning av genrervärlden så är urban fantasy längst ner i den där hackordningen genresnobbar hittat på.

Overklighetskänsla

Det här är ett sammelsurium av tankar jag haft ett tag, men de har blivit aktualiserade av den här sommarförkylningen som verkar trycka på. Jag har förhjöd temperatur (jag drar mig för att kalla det feber när det bara rör sig om en halv grad) och det känns som om huvudet är fyllt av helium och bristfälligt fäst vid nacken. När jag rör huvudet följer synen efter med fördröjning. Ljud verkar färdas med halva sin hastighet och jag står och glor på folks munnar långt efter de slutat prata medan hjärnan försöker sätta ihop något sannolikt av det öronen plockat upp.

Det är minst sagt frustrerande. För att inte tala om hur overkligt allt känns, som om det händer någon annan än mig. Eller i alla fall rätt långt bort.

Jag har funderat över det där med fantasi, både när det gäller att fylla i vad man behöver av en fantasilek och när det gäller att föreställa sig att en fantasybok ustpelar sig i en riktig värld som är som på sidorna. I butiken har jag ständigt två olika upplevelser av det här: den ena är ungar som lever sig in med själ och hjärta, den andra är föräldrar (eller gammelföräldrar) som inte förstår "det här" alls och som inte läser "sånt här" för det är så overkligt. Helt oavsett att jag har svårt att tycka att större delen av den fiktion som finns därute är mer verklig än fantasy och science fiction så förstår jag vad de menar eftersom jag helst inte läser "vanliga" böcker. Jag upplever den fiktionen som för blek för att jag ska vilja lägga tid på den, jag drabbas av leda och letar efter monster under sängarna, spöken, konspirationsteorier - vad som helst som kan krydda den där diskbänksrealistiska tillvaron.

Men även om jag har förståelse för att man kan ha olika litterär smak så kommer knäryckningskänslan av att jag vill skaka föräldrarna och säga åt dem att de måste sluta prata skit om sina barns läsvanor, inför barnen i alla fall! Det är väl för tusan bra att de läser över huvud taget? (och det är jäkligt ohyfsat att dissa någons smak inför dem) Och jag vill skrika att det finns bra böcker i alla genrer, en trovärdig beskrivning av smärta, lycka, kärlek, tillhörighet, lojalitet, svek, relationer, romans, alla de saker som gör människors handlingar begripliga, det är viktiga saker i mugglarböcker och det är viktiga saker i sf/f också. När det är välgjort kan man lära sig lika mycket av en sf/f som av en av föräldrarnas böcker (notera att vi bara pratar om de föräldrar som kritiserar sf/f för att de är overkliga och sen läser deckare/romans/historiska dramer för nöjes skull, som om de skulle vara mer verkliga). Att kritisera barnens litteraturval är väl ändå fel ställe att börja diskutera rätt och fel?

Igår hade jag den perfekta kombinationen av de två upplevelserna. Först en mamma som inte kunde förstå hur hennes dotter kunde vara så förälskad i Harry Potter-böckerna och så 'besatt' av världen (helt normal idoldyrkan om du frågar mig), hon var också helt oförstående inför min jämförelse med annan idoldyrkan (valfritt band eller musiker, tex). Hon lyckades nästan, men bara nästan, kväva dotterns uppspelta glädje. En halvtimme senare kommer det in ett gäng andra flickor som har sitt eget quidditch-lag. De är klädda i skolans färger, alla husen var närvarande. De hade utmärkelser som de gjort själva, kläder de gjort själva, gyllne små bollar med vingar på och målstolpar med stora cirklar på (klädda i silvertejp, var stilla mitt bankande lajvhjärta!) och de var så väldigt närvarande i sin fantasivärld att jag drabbades av avund och ålderskrämpor samtidigt. Det var så det skulle kännas att ta del av världen man gillat. Jag ville också vara ung och läsa HP för första gången.

Som lajvare, rollspelare och numer som författare, så har jag väldig respekt för de som kan bortse från världens begränsningar i sin lek, de som kan ge sig själva en värld utanför våran som känns levande, där de kan vara allt de drömt om, eller allt de fruktat. Där jag stod i mitt overklighetstillstånd så kunde jag se hur de gick tredje, eller kanske fjärde året på Hogwarts och var uppsluppna efter en träningsmatch. Jag beundrade att de inte ägnade sig åt husrivalitet i onödan och att det var så många som gillade Huffelpuff. Om jag slappnade av så kunde jag nästan se hur vingarna på snitchen rörde sig.

Jag inbillar mig att det är det tillståndet de flesta författare som lyckas göra sina världar levande befinner sig i.

Eventuellt är de inte förkylda under tiden bara.

I gårdagens DN ...

... kunde man hitta den tredje delen i serien om urban fantasy som TT Spektra gjort. De första två handlade om Maria Turtschaninoffs Underfors och om Mårten Sandéns serie om  Jannike Faltin. Den sista delen handlade om Udda verklighet och om mig. Det kändes rätt besynnerligt att läsa sitt eget namn i DN och som alltid är det underligt att läsa brottstycken av vad jag sagt i en intervju, men jag tycker att hela serien är väldigt bra. Eftersom det var en TT Spektra-artikel så finns den med i flera andra tidningar också. UNT har med en bild från spårområdet längst bort på perrongerna på Malmö Central, HD har med inte mindre än fem bilder varav den fjärde fick mig att skratta upp morgonkaffet i näsan. (Edit: Ser att GD har valt bara den bilden. Undrar varför?) Jag hade kommenterat till fotografen att det alltid finns en eller två bilder från varje tillställning där jag ser ut som en surikat, föga anade jag att han skulle försöka ta en sådan bild med vilje. Författarvärdighet? Not so much.

Bilderna är tagna på för mig speciella platser i Malmö - Pildammsparken och Centralen. Jag gillar verkligen Centralen. De gamla välvda byggnaderna är så sjukt vackra med sitt vita och röda träverk, sina snirkliga järndetaljer och den kaklade huvudbyggnaden. Jag är inte helt het på den nya tillbyggnaden än, men den kommer säkert att smyga sig in i mitt skrivande i alla fall. Bilderna från Pildammsparken är tagna vid det lilla templet från Baltiska utställningen, det är en av mina favoritplatser i själva parken. Äh, vem försöker jag lura, hela parken är en favorit. Jag står bland bokarna precis vid Tallriken och ser hur solen strålar ner på den plats där jag gifte mig. Inte illa alls, och lätt att glömma att man blir fotograferad.

Om någon till äventyrs trodde annat - man har liten eller ingen chans att påverka vilken bild som väljs till tidningarna när de väl är tagna. Inte har man mycket möjlighet att bestämma vad som skrivs heller. Vi hade uppenbarligen roligt under fotograferingen, och jag hade väldigt trevligt när jag pratade med journalisten, jag hoppas att det märks.

Rothfuss intervjuar Butcher

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=5Dh9R_VtWRI]Tack Socialistsimon, vad glad jag är att jag inte missade den här!

Butchers Ghost Story är min senaste älsklingsläsning, det var som att komma hem. Om någon till äventyrs har missat Harry Dresden och Dresden Files så har ni nu 13 underbara böcker framför er av någon som vet att hålla rätt på plottrådarna. De klassas under fantasy noir hos oss, undergenre till urban fantasy, med en deckare i huvudrollen och ett förstapersonsperspektiv som ger en väldigt torr berättarröst med stor humor och självdistans. Harry är en person jag är glad att jag lärt känna och ser fram emot att få mer av under åren som kommer (Butcher har skrivit på för fler böcker).

För Afrika

Inlägget nedan är taget i sin helhet från Glorybox och Sara B Elfgren.

Hörni, gå in och ta del av Bokmanias fina initiativ. Om ni inte orkar klicka vidare ta bara fram mobilen och gör så här:

För att skänka pengar till Röda korset: Messa AKUT TORKA till 72 900 för att skänka 100 kr. För att skänka pengar till Rädda barnen: skicka 10KATASTROF (10 kr) eller KATASTROF (50 kr) eller BARN (200 kr) till 72950 För att skänka pengar till FN-organisationen UNHCR: SMS:a till 72970 För att ge 100 kr, SMS:a FLYKTING För att ge 50 kr, SMS:a FLYKTING 50 Jag vill även lägga till Läkare utan gränser: Sms:a LIV till 72 970 (50 kr) Information om bank/plusgiro finns om du klickar vidare på länkarna. Enligt O tipsar även om Sticka till Afrika. Kopiera gärna det här blogginlägget rakt av och sprid det vidare! 

En extra länk går till Aftonbladet som har gjort en sammanställning av bank/plusgiro och har gått igenom vad Läkare utan gränser gör samt vad en timme arbetad tid är värt. Jag har passat på att skänka ett par timmar av min tid. Jag har haft tur som inte är drabbad och som har ett jobb och att jag dessutom har pengar över att dela med mig av.

Så jag säger som Sara, sprid vidare. Och jag lägger till, alla kan inte göra allting (eller lösa alla situationer) men alla kan göra något.

Novelltävling: Metro 2033

Gillar du postapokalyps? Skriver du noveller? Har du läst Metro 2033 och tänkt "men om det var i Sverige istället, hur hade det blivit då?" I så fall är det här länken för dig. Coltso, det svenska förlag som gör översättningarna av Metro 2033 och den nyanlända Metro 2034 utlyser en novelltävling. All information finns på deras hemsida. Deadline är den 20:e augusti, så det finns ingen tid att förspilla!

Fringe

En av stammisarna i butiken bytte tips med mig för ett tag sen. Vi gillar tv-serier båda två och jag hade just avslutat alla avsnitt av Supernatural och hon hade likaledes avslutat Fringe. Vi hade bara sett några avsnitt av den andres senaste tv-seriepassion och varit avgjort oimponerade, så det gavs gott om tillfälle att sjunga sin series lov. En tjugo minuter senare lovade vi varandra att göra ett nytt försök med den respektive ratade tv-serien, och gissa om jag är glad för det! Nu är det jag som är fast i Fringe och jag är verkligen imponerad. Det var lite knepigt att skaka känslan av att jag sett delar förut och inte gillade det, men jag kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var jag inte tyckte om. Just nu kan jag bara hitta fördelar med serien, hela vägen ner till hur de lyckas lägga en cliffhanger-känsla på slutet av varje avsnitt även om varje episod har en avslutad huvudplot. Det är galet. Jag vill genast sätta igång nästa avsnitt varje gång!

Så, på rekommendation kan jag nu också rekommendera Fringe, ifall inte alla sett den redan förstås. Det har ju hänt förut att man är sist med något fantastiskt, men jag är glad att jag har hittat en ny favorit.

Jag bär mitt nördhjärta på ärmen

... eller på bröstet, magen eller ryggen beroende på tröjan. Jag pratar förstås om t-tröjor med tryck. Det måste vara det roligaste plagget nånsin. Det är svårt irriterande att det inte finns en större variation på själva tröjans form bara, jag är inte helt införstådd med det fina i en rundringad vanlig tisha. Men, men, vad gör man när trycken är såhär fantastiska?

Sen finns det förstås en uppsjö ställen att skaffa dem och en uppsjö av subnördkulturer att ta del av. På shirt.woot har de mer eller mindre nördiga nya tröjor varje dag. Det är källan till min fantastiska Aquired Taste-tröja och just idag har de en med Monty Python-tema, nämligen Black Knight Coat of (No) Arms. Det är habegär vid första ögonkastet.

Think Geek har förstås en massa fina, vad sägs om den här med Mary Shelley? Eller med superhjältar i art nouveau-stil? Det är nästan för fint för att låta bli ...

Har ni några egna favoriter?

Skrytbart: Lisa Sjöblom

Den senaste i raden av vänner som gör fantastiska saker är min vän Lisa Sjöblom. Hon har under de år jag känt henne tecknat underbara bilder, gjort fina illustrationer till både reklam och läroböcker, gjort serier och kalendrar (både en årskalender för 2011 och en julkalender) med sina fina kaniner Sleepybones och Lazyhead, hon har i flera år gjort omslagsillustrationen till Författarskolans examenstryck, inklusive mitt (jag älskar de små husen ur Lunds stadsbild och skrivmaskinerna, i mitt tycke det finaste omslaget, föga överraskande). Hon gjorde omslaget till den fina foldern från Eurocon 2011 och hon har gjort det snygga omslaget till Karin Tidbecks Vem är Arvid Pekon? Hennes stil är detaljrik, gjord för hand med bläck och stift och varenda gång jag tänker att "bättre än såhär blir det inte" så producerar hon en bild som är ännu finare än den förra.

Nu kommer den första boken där hon står för alla illustrationerna. Den heter Hitta barnen! och texten är skriven av Erik Magntorn och den kommer på Lindskogs förlag. Det finns ett smakprov här och den släpps i september, lagom till Bokmässan, så om ni ska skaffa en barnbok i år till er själva eller någon ni känner så är det den här.

Mina tankar är med Norge

Det är svårt att finna ord idag, en dag som började med nyheterna om Utöya. I denna tragik är jag ändå imponerad av den norska statsministern. Han visar sant ledarskap i sina rörda, personliga och ändå samlade uttalanden, i hur han bemöter pressen och i hur han svarar på deras frågor, även vad han svarar. Mina tankar är med Norge, det finns inte mycket annat att säga.